Φροντίδα Ρολογιών

Φροντίδα Ρολογιών

Για να παραμείνει το ρολόι σας λαμπερό και εντυπωσιακό όπως τη πρώτη ημέρα αγοράς του, θα πρέπει να ενταχθούν στη καθημερινότητά σας ορισμένες τακτικές φροντίδας.
Παρακάτω, επισυνάπτουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει κανείς να κάνει.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Καθαρίστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ρολόι σας, είτε με ένα μαλακό πανάκι από μικροΐνες, είτε με κάποιο πινέλο. Στη περίπτωση που το ρολόι σας είναι αδιάβροχο (10 ΑΤΜ-20 ΑΤΜ), καθαρίστε το με χλιαρό νερό (όχι ζεστό) αποφεύγοντας την επαφή με τα κουμπιά.

Αποφεύγετε την επαφή με καθαριστικά προϊόντα, αρώματα, κρέμες σώματος, αντισηπτικά και λοιπά καλλυντικά, διότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και διάβρωση του υλικού.

Εάν το κρύσταλλο έχει θολώσει ( έχει πάρει υγρασία), τραβήξτε προς την έξω πλευρά τη κορώνα και πηγαίνετε αμέσως το ρολόι σας σε έναν εξειδικευμένο ωρολογοποιό.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ

Αν το ρολόι σας έρθει σε επαφή με θαλασσινό νερό, συστήνεται αμέσως μετά να καθαριστεί καλά με άφθονο χλιαρό νερό, προκειμένου να φύγει το αλάτι.
Το αλάτι του θαλασσινού νερού μπορεί να αλλοιώσει τις φλάτζες καθώς κι το χρώμα του ρολογιού.

ΛΟΥΡΑΚΙΑ

Όπως είναι γνωστό, όλα τα φυσικά προϊόντα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, ανάλογη της φροντίδας που δέχονται. Ακόμη και τα δερμάτινα λουράκια εξαίρετης ποιότητας, μπορεί να μην αντέξουν αρκετό χρονικό διάστημα έπειτα από συχνή χρήση, υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και εφίδρωση. Δεν πρέπει να σφίγγεται σε μεγάλο βαθμό το δερμάτινο λουράκι σας, διότι από τη συχνή ταλάντωση προκαλείται φθορά.
Αλλάξτε ανά 6-9 μήνες (ανάλογα τη χρήση) το δερμάτινο λουράκι προκειμένου το ρολόι σας να δείχνει σα καινούριο.
Να αποφεύγεται συχνή επαφή με πόσιμο ή θαλασσινό νερό.

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Αποφεύγετε στιγμιαία καθημερινά χτυπήματα στο ρολόι σας.
Έπειτα από οποιοδήποτε χτύπημα, βεβαιωθείτε ότι το ρολόι σας λειτουργεί κανονικά και στη συνέχεια προτείνεται ο έλεγχός του από την επίσημη αντιπροσωπεία.

ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ/ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αξίζει, κάθε φορά που αλλάζετε μπαταρία σε κάποιο αδιάβροχο ρολόι (10 ΑΤΜ), να ζητήσετε να γίνει εκ νέου στεγανοποίηση, με σκοπό την ορθή χρήση του στο νερό.

Βεβαιωθείτε ότι η κορώνα είναι πάντα βιδωμένη.

Τα τετράγωνα ρολόγια δεν είναι αδιάβροχα και χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής στο νερό, από άλλα οποιουδήποτε σχήματος.

Ρολόι στεγανό από 1ΑΤΜ έως 5ΑΤΜ να αποφεύγεται ακόμη και η τυχαία επαφή με το νερό.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Αποθηκεύστε το ρολόι σας σε ένα ασφαλές μέρος, είτε σε θήκη, είτε στο κουτί του, για όσο χρονικό διάστημα δεν το χρησιμοποιείτε, προκειμένου να προστατευτεί από τυχόν φθορές.

Αν το ρολόι σας λειτουργεί με μπαταρία, θα ήταν ορθό να τραβήξετε τη κορώνα προς τα έξω, έτσι ώστε να σταματήσετε προσωρινά τη λειτουργία του και να πραγματοποιήσετε εξεικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας.
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι, τα ρολόγια με μπαταρία, δεν πρέπει να παραμείνουν πολύ καιρό φυλαγμένα χωρίς αλλαγή μπαταρίας, διότι μπορεί να διαρρεύσει οξύ, προκαλώντας του σημαντική βλάβη στη μηχανή.

Αν το ρολόι σας έχει αυτόματο μηχανισμό, θα ήταν καλό να αποθηκευτεί σε περιστρεφόμενη θήκη, προκειμένου να μη μείνει στάσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.